“Vi vill göra vården bättre, inte genom att introducera fler system, utan att få dem som finns att fungera tillsammans.”

Krucom – Medicinsk IT sedan 1993

Jonathan Kruger, VD och grundare och Lars Kruger, grundare

KRUCOMs målsättning är att produkterna ska vara så osynliga som möjligt för användarna. Vårdpersonalen ska slippa lära sig nya handgrepp, hitta i nya menyer eller vänja sig vid nya gränssnitt. För företagets grundare, bröderna Jonathan och Lars Kruger, kom insikterna om teknikens betydelse och begränsningar tidigt.

På pappans arbete som tekniker på röntgenavdelningen på universitetssjukhuset i Lund fick intresset för teknik och tekniska problem sitt utlopp. De blev väl hemmastadda i Radiologens verkstad där de meckade med trasiga och utrangerade apparater.

Samtidigt gav mammans arbete som sjuksköterska en inblick i och förståelse för vårdens mänskliga villkor. Så när bröderna så småningom erbjöds möjlighet att själva arbeta med medicinsk informationsteknik hade de en grundläggande förståelse för samspelet mellan människa och maskin.

På LTH i Lund studerade Jonathan Teknisk Fysik i kombination med ekonomi och Lars valde Maskinteknik. 1993 när digitaliseringen började ta fart på allvar var de redo att lösa sitt första problem: en ny röntgenutrustning där det påstods vara omöjligt att mata in patientdata!

“Enbart teknik – hur komplex och avancerad den än är – kan inte åstadkomma underverk. Men människor kan, med lite hjälp av tekniken.”